Post TERKINI

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Monday, 19 March 2012

FoBia

Hari ni saye nak cite pasal fobia..Saye rase mesti sume orang ade fobia masing-masing.Fobia ni ade yang boleh memudaratkan atau mungkin hanye sekadar takut sahaje.Ade macam-macam jenis fobia dan antaranye, fobia tempat tinggi,fobia pada kucing, fobia tempat gelap, fobia menaiki kenderaan, fobia keseorangan dan macam-macam fobialah...

Kebanyakan fobia ni boleh di kesan dalam macam-macam kejadian.Selalunya pengalaman trauma mase kecik-kecik dulu ker..Macam tulah selalunyer..Contohnye fobia pada kucing, mungkin sebelum kene fobia ni die ade kene gigit atau cakar dengan kucing ker.Mane tahu kan?

Dipercayai yang keturunan,genetic, gabungan kimia otak dengan pengalaman hidup memainkan peranan besar dalam terjadinya fobia itu sendiri( amik kat Wkipedia-phobia).

Tapi saye nak tumpukan pada fobia yang dipanggil Amaxophobia
Kalau nak tahu, saye nih dikategorikan sebagai   Amaxophobia atau fobia menaiki kenderaan .

Amaxophobia dikenali juga sebagai:
  • Takut untuk bawa kenderaan
  • Fobia pada kenderaan
  • Takut menjadi penumpang dalam kenderaan
  • Takut pada kereta, kapal terbang, keretapi dan lain-lain kenderaan (ni memang parah nih)
Simptom biase fobia Amaxophobia termasuklah  kecemasan atau kebimbangan yang melampau ,ketakutan dan ape-ape yang berkenaan dengan panik seperti nafas jadi pendek, pernafan laju, degupan jantung  tak menentu(macam saye nih),berpeluh (macam saye jugak nih), mulut jadi kering, menggigil dan lain-lain...
 
Ha,kelakarkan? Memang tak boleh lawanlah fobia nih..Kalau naik kereta(selalunyer tumpang oranglah) lebih-lebih lagi kalau berada di highway, Allah saje yang tahu perasaan nih..Mulelah berpeluh-peluh tangan..Kalau lori atau bas ader sebelah, lagilah kecut-kecut perut dibuatnye.Siap tunduk-tunduk kan kepale atau tutup mate.Tapi tahan jelah sebab nampak sangat penakutnyer kat orang dalam kerete tu..Lebih-lebih lagi kalau naik kerete dengan ayah saye..kene marahlah jawabnye...huhuhuh

Boleh ubat ke fobia nih?
Boleh diubati faboa nih sebenarnye. Diingatkan bahawa kalau ambil ubat-ubatan untuk penyakit fobia ini boleh ader side effecr dan ubat-ubatan jugak mmg lah x boleh ubat fobia nih..
Walaubagaimanapon, ade treatment untuk penyakit fobia nih dimana ianya termasuklah kaunseling, hypnotherapy, psychotherapy dan yang sewaktu dengannye yang boleh mengurangkan kan fobia anda...
Tapi bagi saye, dan pengalaman saye, kene bawa kereta sendiri  waktu terdesak baru leh ilangkan fobia  Amaxophobia  nih.(ye ker?hehehehehe...)

Macam manelah nak atasi fobia nih ek.. Nama jer ade kereta sendiri, tapi penakut. Fobia saye kuat bile berade di highway jer...(maknenye x leh gi jalan jauhlah nih....) Pulak tu tgk accident kat TV dan pagi tadi plak kebetulan edit gambar accident mati kat highway... lagilah fobia tu bertambah kuat...



So, pade sesiape yang ade masalah fobia yang bemacam-macam nih, kenelah atasi sendiri dengan cara anda sendiri..Selagi anda mampu untuk melawan, tepuk dada tanya selera... Dekat sini saya selitkan sikit jenis- jenis fobia yang mungkin ada pada anda yang anda tak tahu... :-

Katsaridaphobia fobia pada lipas .Salah satu fobia yang saya hadapi jugak..kadang-kadang boleh tau ader lipas sebab leh bau dan sensetif pada pergerakan bende yang kecik-kecik nih..paling fobia dengan lipas terbang...Larikkkkkkkkkkkk.... (tetibe teringat kawan mase asrama yang takut lipas sampai pukul lipas dengan penyapu samapai lipas hancur dan penyapu pon  boleh patah...aduyai...lawak tol...macam kene hestirea pukul lipas tu...hihihih (",) )

Achluophobia : Fobia pada kegelapan
Acousticophobia : Fobia pada bunyi
Acrophobia : Fobia pada ketinggian
Agoraphobia : Fobia pada tempat terbuka ataupun tempat yang sibuk (crowded)
Ailurophobia : Fobia pada kucing
Alektorophobia : Fobia pada ayam
Alliumphobia : Fobia pada bawang putih
Altophobia : Fobia pada ketinggian
Amaxophobia : Fobia menaiki kereta
Antlophobia : Fobia pada banjir
Apiphobia : Fobia pada lebah
Apotemnophobia : Fobia pada orang yang membuat pembedahan membuang anggota badan.. (Amputations)
Arachnephobia/Arachnophobia : Fobia pada labah-labah
Arithmophobia : Fobia pada angka
Arsonphobia : Fobia pada api
Astraphobia/Astrapophobia : Fobia pada petir atau kilat
Astrophobia : Fobia pada bintang atau angkasa lepas
Ataxophobia : Fobia pada benda yang bersepah dan tidak kemas
Atelophobia : Fobia pada benda yang tak sempurna
Athazagoraphobia : Fobia bila dilupakan dan diabaikan
Atychiphobia : Fobia pada kegagalan
Aurophobia : Fobia pada emas
Automatonophobia : Fobia pada patung yang seakan manusia ( ala-ala macam wax statues la..)
Automysophobia : Fobia pada kekotoran
Autophobia : Fobia keseorangan
Aviophobia/Aviatophobia : Fobia untuk terbang
Bacteriophobia : Fobia pada bakteria.
Batophobia : Fobia pada ketinggian lagi…
Batrachophobia : Fobia pada amfibia (katak contohnya)
Belonephobia : Fobia pada pin dan jarum
Bibliophobia : Fobia pada buku
Brontophobia : Fobia pada petir dan kilat
Catagelophobia : Fobia diajuk atau diejek
Catoptrophobia Fobia pada cermin
Ceraunophobia Fobia pada petir
Chionophobia Fobia pada salji
Chiraptophobia: Fobia disentuh
Chromophobia/Chromatophobia: Fobia pada warna
Chronomentrophobia :obia pada jam
Cibophobia/Sitophobia/Sitiophobia: Fobia pada makanan
Climacophobia :Fobia pada tangga (stairs)
Clinophobia :Fobia nak masuk tidur.
Coimetrophobia :Fobia pada benda yang simetri
Coulrophobia :Fobia pada badut
Cyberphobia :Fobia pada komputer
Cyclophobia :Fobia pada basikal
Cynophobia :Fobia pada anjing 
Demophobia: Fobia pada orang ramai
Dentophobia: Fobia pada doktor gigi
Didaskaleinophobia :Fobia nak pergi sekolah
Dishabiliophobia :Fobia buka baju di depan orang
Dromophobia :Fobia melintas jalan 
Eisoptrophobia Fobia pada cermin
Elurophobia :Fobia pada kucing
Entomophobia :Fobia pada serangga
Epistaxiophobia: Fobia pada hidung bedarah
Equinophobia :Fobia pada kuda
Ergophobia :Fobia pada kerja
Felinophobia :Fobia pada kucing 
Gamophobia Fobia pada perkahwinan
Geliophobia Fobia pada gelak ketawa
Gephyrophobia, Gephydrophobia, or Gephysrophobia Fobia melintas jambatan
Gerascophobia Fobia menjadi tua
Glossophobia Fobia pada perucapan awam (public speaking)
Haphephobia or Haptephobia Fobia disentuh
Helminthophobia Fobia dipenuhi cacing
Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia Fobia pada darah
Herpetophobia Fobia pada reptilia, ataupun benda-benda yang merayap atau merangkak
Hippophobia: Fobia pada kuda
Hodophobia :Fobia pada perjalanan di darat
Hormephobia :Fobia pada kejutan
Homichlophobia Fobia pada katak.
Hoplophobia :Fobia pada senjata api
Hydrargyophobia :Fobia pada ubat-ubatan merkuri (mercurial medicines)
Hydrophobia :Fobia pada air
Hydrophobophobia :Fobia pada penyakit anjing gila
Hyelophobia or Hyalophobia: Fobia pada kaca
Hygrophobia :Fobia pada cecair atau kelembapan
Hylophobia :Fobia pada hutan
Hypengyophobia or Hypegiaphobia :Fobia untuk diberi tanggungjawab
Hypnophobia :Fobia untuk tidur atau dipukau
Hypsiphobia :Fobia pada tempat tinggi 
Iatrophobia :Fobia jumpa doktor atau fobia pada doktor
Ichthyophobia :Fobia pada ikan
Iophobia :Fobia pada racun
Insectophobia :Fobia pada serangga
Isolophobia :Fobia keseorangan
Isopterophobia :Fobia pada anai-anai
Kakorrhaphiophobia :Fobia pada kegagalan
Katagelophobia :Fobia diejek
Katsaridaphobia :Fobia pada lipas
Kenophobia :Fobia pada ruang kosong
Keraunophobia or Ceraunophobia :Fobia pada kilat dan petir (Astraphobia, Astrapophobia)
Kinetophobia or Kinesophobia :Fobia pada pergerakkan
Kleptophobia :Fobia mencuri
Koinoniphobia :Fobia pada bilik
Kopophobia: Fobia pada keletihan
Koniophobia :Fobia pada habuk (Amathophobia)
Kosmikophobia :Fobia pada fenomena kosmik
Kymophobia: Fobia pada gelombang (Cymophobia)
Kynophobia :Fobia pada penyakit anjing gila
Lachanophobia :Fobia pada sayur-sayuran
Laliophobia or Lalophobia :Fobia untuk bercakap
Leprophobia or Lepraphobia :Fobia pada penyakit kusta
Levophobia :Fobia pada benda-benda yang berada dia bahagian kiri mereka
Ligyrophobia :Fobia pada bunyi bising
Lilapsophobia :Fobia pada ribut
Limnophobia: Fobia pada tasik
Lutraphobia: Fobia pada memerang
Lygophobia :Fobia pada kegelapan


Ni sebahagian sahaja daripada jenis-jenis fobia....kalau nk tau lanjut kene google ler..hehehe

3 comments:

coklatpurple-coklatpurple said...

banyaknya fobia... salah satu fobia sy Homichlophobia... hihi ;)

MalaOmak said...

takut ngan katak?hehhe

CikTeh said...

Hai saya Akma dari Lensa Film Sdn Bhd. Kami sedang mencari peserta untuk program tv "ADA BERANI" MUSIM KE-2. Untuk pengetahuan saudara, program ADA BERANI musim pertama siaran ulangan sedang di tayangkan di TVi pada hari Khamis jam 2.30 dan 11.30 malam pada hari yang sama. Jika saudara berminat untuk sertai program ini, kami harap agar saudara boleh bagi contact number untuk senang kami hubungi. Actually program ADA BERANI ni bertujuan mengatasi masalah fobia yang dihadapi oleh seseorang. Jadi, jika saudara ada fobia yang nak diatasi, boleh lah sertai kami. Saudara juga boleh layari website kami seperti yang tertera di bawah ini ataupun fb ADA BERANI boleh klik link ini

http://www.facebook.com/adaberani.buatjer?fref=ts

http://www.facebook.com/AdaBerani2012?fref=ts

atau taip je ADA BERANI.

www.lensafilm.tv

Jika ada kawan-kawan lain yang berminat untuk mencuba atasi fobia boleh juga contact kami di:

Office: 03-2092 1488
Anis: 012-3959699
Azila: 019-2132369
Azura: 019- 8692984
Akma: 0179088568

Insyallah pengambaran akan di buat pada bulan 1 akan datang.....
Terima kasih,
Akma

Ada Berani Buat Jer
Lives in Damansara, Kuala Lumpur, Malaysia
From Kuala Lumpur, Malaysia
Knows Malay, English

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...