Post TERKINI

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Sunday, 8 March 2015

MELAKA 3 HARI 2 MALAM.....

Assalamualaikum...ni nak cite sikit pasal gi family holiday lah konon2 nye kat Melaka sebelom Raya Cina ritu. Nampak sgt aku malas kan? Dah masuk bulan 3 baru nak masukkan kat sini. Best gaklah cume panas x hingat. Tahun depan gi Korea plak (ade hati tapi duit x do.ekekekeke)


















Ni gambar dekat lobi hotel. Baru check in dan jap lagi nak gi jalan2. Tengok mak ayah aku tu, leh lak bagi hormat kat patung tu. Sabar jelah..Sementara tunggu yang lain turun, ayah aku sempat berurut kat krusi urut..hahahaha

Tempat pertama kiteorang gi adalah Muzium Kapal Selam..Jauh ke dalam tempatnye..Masuk dalam tengok keadaan dalam tu.Tempat tido dieorang bagai, pastu ape lagi bergambar sakanlah..Yang aku letak ni, gambar dalam hdphone je.Gambar banyak2 kat kamera abg ipr aku.huhuhu..Yang aku ni pulak sebelom masuk muzium dah beli barang makan kat luar tu. Kebulurlah pulak.ekekekeke



Muzium Kapal Selam

Dari Muzium nak gi rase coconut shake kat Klebangoriganal. Nampak cam ramailah sangat orang. Sodap boto ko? Makanlah nasik lemak dgn kopok lekor skali. Erm...kalau die kasik manis sikit coconut shake ni aku rs mmg sedap gile.Kureng manislah pulak.. Tapi haus punye pasal aku bedal je..


Balik tu mmg kebulur lagi, sib baik sebelom bertolak mmg ade masak nasik dan ayam goreng berempah dengan sayur sebagai bekal. Ape lagi, sampai2 hotel dari minum coconut shake tadi, abg aku n family, dgn kakak aku n family sume kumpul kat bilik hotel aku berkelah kat situ. Nampak nau laparnye.ekekekeke..Ops.. gambar x de plak sbb sume gelojoh tengah makan mase tu..hihih....

Malam pas Isyak, Kiteorang gerak untuk makan malam. Alahai aku x ingat name tompek ni. Memang x sabar nak makan..Aku ni keje makan je.huhuh..Boleh tahan gaklah ke sebab aku mmg lapar?hehehe. gambar bawah tu poyo je belakon. sape tah budak tu...




Hari kedua pagi-pagi dah kluar. Kiteorang gi Muzium Kemerdekaan..Semua dalam tu tentang sejarah sebelum dan semasa kemerdekaan.. Tengok aku dengan tekunnya bace tentang sejarah..Tapi banyak sangat sampai aku pon jadi pening.ekekeke..Tengok gambar2 je..



Pastu gi pulak A Formosa. Uis mmg ramai orang mase aku kluar dari Muzium Kemerdekaan. Yelah mase masuk tadi mmg pagi sangat, bile kluar dh ramai orang. A Formosa pon x jauh dari situ..Ramai btol pelancong..Dengan panas teriknye...Fuhhh..


Dari sane masuk pulak Muzium Kesultanan Melaka. Peh besar gile..Banyak jugak sejarah lain yang aku baru tau mase masuk dalam tu..Katenye yang mengamuk dulu tu bukan Hang Jebat tapi Hang Kasturi dan macam2 lagilah..Penjaga Muzium ni cakap mmg ade bende2 yang die dgr. Macam orang bersilat pon ade..huhuhuhu.. hantu... Pastu, ke Kapal Diana pulak kite orang gi. Semua dah kepenatan sebab cuaca sangat panas. Kapal Diana ni jauh sikit.Nak kene jalan kaki.huhuhuh. Mak dgn kakak aku dah x larat dok lepak dalam amik aircond je. Tapi ayah aku steady lagi. Siap begambar dengan patung lagi. Macam nak ajak begaduh pon ade tu..kekekekeke 


 Muzium Kesultanan Melaka


Dalam kapal Diana

Lepas dah kepenatan tu, gi caik tempat makan.Kene jalan lagi sebab kalau nk bwak krete mmg tak akan dapatlah parking. Makan lah lauk asam pedas..Nak gaso..Adik aku ade hati nak makan udang galah.Gi tanye orang tu brape sekor, orang tu cakap satu lapan. Adik aku dengan confidentnye.. singgit lapan?Hahaha..lawak gile..rase nak nyorok bawah meje je.Orang tu pon bangang.Cakap jelah lapan belas..satu lapan hotak die.huahuahuahua...so x jadilah amik..

Dah kenyang makan ingat nak gi jalan lagi ke Bandar Hilir bangunan merah tu. Mak aku plak x larat sebab nak kene jalan kaki lagi..Amik keputusan balik hotel je..Tak jadi nak makan cendol. Balik tu ape lagi tido x ingat. Keje aku urut kaki mak akulah ape lagi.huhuhu..Dapat tido sekejap je sebab pas maghrib nak gi naik River Cruise..Ramai jgk orang beratur beli tiket. Bile dah sampai turn kiteorang naik agak gayat jugaklah.Tetibe kpale aku pening kejap.  

Wah best gile.Dapat tengok lampu2, bangunan cantik2..Adelah setengah jam keliling sungai tu. yang mak aku ni aku panggil buat x dengar pulak.Rupe2nye pas dah turun baru mak aku cakap yang die takut..patut arr sonyap je.hehehehe...Anak buah aku bukan main seronok lagi. Cume Alisha je takut.ekekeke.Pas abis gi makan lagi sambil tgk bola Selangor lwn Pahang.ekeke.Balik tu singgah pasar malam dekat2 dgn hotel.x beli pape pon.   .                                                                                                                                                                         

Naik River Cruise

Last day kat Melaka, pas sarapan, kami gerak ke Banda Hilir yang ade bangunan merah tu.Di sebabkan haritu x jadi nak makan cendol, so dapat gak makan.Hehehe.Memang sedaplah sebab cuaca panas. Pastu aku jalan2 lah tengok barang2..
 






Dari Banda Hilir gerak ke Muzium Penjara Banda Hilir plak. Kire tu tempat last lah nak gi melawat sebelom balik.  Best gak tempat ni. Penjara ni penjara ke-2 tertua di Malaysia. Pernah jadi Sekolah Henry Gurney. Adelah pegawai penjara ni guide kiteorng sambil bercerita sejarah2 dalam ni..

Dalam ni tempat yang dilarang amik gambar dekat tempat gantung tu. Manelah tau tertangkap plak gambar yang x sepatutnye..huhuhuh..takut akak...Tengak syok2 aku dengan adik aku gi kat bilik menunggu untuk di gantung, tengah kiteorang berdua tekun bace tentang bilik tu, aku nampak kat ekor mata aku ade bende gerak sebelah kanan aku, pastu aku toleh tengok2........jeng, jeng, jeng......papan tanda yang dilekat dekat bilik tu terjatuh.Aku ape lagi mencicit lari tinggalkan adik aku. Adik aku yang x tau pape tu pon lari same..Hahahahaha....Lari nak selamatkan nyawe katekan...hantu btol..Mase aku de situ plak bende tu nak jatuh..Mase aku x ade, tak nak plak jatuh.. Haree btol..Mungkin ade bende nak kacau...

Tukang sapu kat situ pon kate die penah jugak kane kacau. Pegawai yang guide kiteorang tu pon cakap "bende " tu mmg ade. Pulak tu memang ade banduan yang bunuh diri dalam tu.huhuhuhuhu..





Selesailah 3 hari 2 malam cuti2 Malaysia aku n family.. Balik tu ponek acik.Sakit pinggang jalan tapi tetap seronok.. Tahun depan In Sha Allah ade lagi cuti2 Malaysia ni.... :) Bye2 Melaka. Anyeong.......


(",)

Monday, 9 February 2015

sterika owh sterika....

Aku sbnrnye bknnye rajin sgt gosok baju.Arini nak gi keje,paginye baru aku gosok baju.kadang2 x gosok pon.,pakailah kedut pon kedut lah..Nampak sgt pemalas akukan?tp ni mmg kesah benar.Anak sapalah pemalas hangit x ingat ni.ekekeke..

Nak dijadikan cerite,tetibe lak minggu lepas rajin plak anak Leman ni gosok baju keje smpai seminggu punye..Aku gosok kat lantai je.Last baju untuk ari jumaat aku nk gosok,tetibe lak sterika rosak.aisey men...benci btollah.patutlah aku gosok  punye gosok still bekedut.Tengok lampu tak nyale.Aku pikir mungkin plug die wayer tecabut kot.Jadinye ari Jumaat tu aku pkai bj yg x begosok.kelas aku.hahahaha(mcmlah x biase pkai bj x gosok.ekeke)


Gambar sebelum kene karate dgn aku sterika ni

Harini baru berkesempatan aku mengodek,dan jd mcgever(btol ke aku eja ni?) skjap.Aku x leh tgk kalau ade bnde rosak mesti nk godek.Stelah dikaji,diteliti dan dikarate sterika ini,akhirnye nyale jgk balik.Bepeloh satu badan dibuatnye sbb aku dok bilik x bkk kipas dalam panas.padan muke aku.ekekek..hureyy..elok jgk sterika ni.Sbnrnye aku useha baikkan balik sbb takut mak aku marah je sbnrnye..huhuhu..kalau x dh membebel dh die.


Ten te neee...Ni die..berjaye kasik nyale..huhuhu..rpenye ekzos die rosak.ekeke


Wednesday, 4 February 2015

Reunion 4 kerat..ekekeke

Assalamualaikum..Macam biase nk bagitau mmg dh lame x update blog a.k.a pemalas hangit bak kate orang utare ekekeke..




Dah dua minggu simpan cite pasal gi reunion yang x berape reunion sangatlahkan..dengan budak umah jer pon..Disebabkan member sorang ni dok Qatar dan balik Malaysia sekali sekale ( ye ke sekali sekale??), so kiteorang decide nk jumpe..  Ala jumpe kat Alamanda jer pon..First time nk gi nampak na gayatnye..dekat dgn umah member yg dok area sinun..anak kecik ssh nk jalan jauh katenye..hehehe.Member sorang lagi dok Kedah alamak jauhnye..X dapek den nak nolong..so jumpe 4 kerat jelah..Dan x lupe aku ucapkan pade kawan ku Fiza ni yang bagi free jubah from Qatar pade kawan2 w/pon bahagian punggung agak nampak na keseksiannye bile aku pkai,aku akan usehe kecikkkan punggungku ini..Padan muke aku..huhuh




Dari Somban naik komutar dongan kawan den yg dok Qatar tu.(tgk dah speaking Nogori lak ha)..hehehe..dgn ank ea Adam yg comel. Bulu mate cam bulu mate palsu orang kawin tu bak hang..Maklumlah ayah ea India ..hehehe..




Banyak btol kenderaan awam yang kiteorang orang lompat2 nak gi Alamanda. Akk dok Ghombau adab jelah.Ado keto penakut nak mampiuh bawak jauh...naik kebas lak punggung aku yang mulus ni.hahahah (gerak sengsorang)...



Nak dekat setengah arilah perjalanan..sib baik gerak awal pagi... First jmpe macam biase berpeluk2 lah kiteorang sakan.Perkare pertame bile dh jumpe makanlah..Lapar gile babas..huhu..pastu bergambar, borak, cite pasal keje, pasal blajar, pasal anak, aku cite pasal "anak" tekak jelah( singlelah katekan)..hehehe..



Ni je gambar yang ado..huhuhuh..Jadilah



Jumpe pon x lame sbb kang kul brape lak nk sampai umah.Acik ni dok jauh. Sblom balik makan lagi..aduh makan je kj nye..huhuh.. Citenye kat sini perjumpaan tu dapatlah lepaskan rindu sbb dh lme x jumpe..Mmg lah wassap  kite tau sume khabar, tp jumpe ni feel die lain sikit.. Btol x kengkawan??Aku tau korang pon ridu kat aku..hehehe..Tah bile2 lah nk jumpe lagi..Panjang umur In Sha Allah jumpe lagi.. Aamiin...Pade kengkawan sekolah dan politeknik,bile lagi kite nk reunion lak??? (maksudnye yang betol2 punye) huhuhuh..lalalalala





P/s: Diyana Dahlan jangan jeles yer..nanti kite jumpe plak..Peace yo!!
  





THANKS TO YANAYASSIN SBB MENCANTIKKAN BLOG KITE.SEMANGAT NAK UPDATE BLOG.SY BUDAK BARU BELAJAR..TERBAIK KAWAN AKU SORANG NI.JOM FOLLOW BLOG DIA...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...